Zrnková káva

Zrnková káva strana 1 z 7

Nevíte si rady?
Zeptejte se Oldřicha

+420 311 236 236

obchod@bunacafe.cz

Oldřich Smítal
Kategorie
Filtrování

Celkem 140 produktů
Degustační kávový balíček

Na výběr ze všech káv z naší pražírny (kofeinové, bezkofeinové, světlé i tmavé), vždy čerstvě upražené, 125g sáčky

Cena od 357 Kč
 
pražení dnes v 10:00
XMAS BLEND, 100% arabika, RL45, 250g
259 Kč
 
pražení dnes v 10:00
  • limitovaná edice
Indonesia, RL50, 250g
214 Kč
 
dočasně vyprodáno
India, washed, RL45, 250g
203 Kč
 
poslední kus skladem
Colombia, Medellin, RL40, 250g
Cena od 219,60 Kč
244 Kč
 
poslední kus skladem
Nicaragua, Matagalpa Jinotega, RL40, 250g
Cena od 220,50 Kč
245 Kč
 
poslední kus skladem
Honduras, Palito Verde, RL40, 250g
Cena od 209,70 Kč
233 Kč
 
skladem (3 ks)
XMAS BLEND, 100% arabika, RL45, 500g
489 Kč
 
pražení dnes v 10:00
  • limitovaná edice

Zrnková káva

Káva je naší vášní a stejně tak vše, co k ní patří. Nabízíme vám pouze čerstvě praženou zrnkovou kávu z naší pražírny.

Právě způsob pražení kávy a mletí čerstvé kávy těsně před její přípravou jsou těmi rozhodujícími faktory pro vytvoření perfektního šálku té nejlepší kávy.

Čerstvě pražená káva je standardem dnešní doby, ze které by člověk neměl slevovat. Nabídka pražené kávy je ovšem velmi široká, jak si tedy vybrat tu pravou, která pohladí všechny vaše smysly?

Jak si vybrat kávu?

Pro výběr kávy je zásadní zejména způsob jejího pražení, protože ten má největší vliv na výsledný chuťový profil připraveného šálku kávy. Abychom vám výběr usnadnili, naši kávu balíme tak, aby již podle sáčku bylo zřejmé, o jaké pražení se jedná.

Světle pražená káva = bílý sáček / Tmavě pražená káva = černý sáček

Tmavé zrno
Světlé zrno

Na obalu uvádíme také stupeň pražení (RL = roast level) podle kterého lze ještě konkrétněji poznat, jak je káva upražena.

Stupnice pražení BUNA CAFÉ

Při volbě kávy pak balancujeme mezi chutí hořkou, typickou pro tmavé pražení a chutí kyselou (aciditní), která je zase dominantnější u světle pražené kávy. Na jedné straně můžeme objevovat chuť čokolády, ořechů, mandlí či pečeného chleba a na straně druhé pak svěží sladkokyselou chuť povidel, malin, borůvek, mandarinek, grepů apod. Chuťové profily jednotlivých káv jsou definovány na základě ochutnávek, zejména tzv. cupping.

Avšak to, do jaké míry člověk jednotlivé chutě v kávě vnímá, záleží na jeho zkušenostech s kávou a na tom, jak rozvinutou a vytrénovanou má senzoriku. Je to bezesporu hodně o zkoušení a ochutnávání. Je to velmi podobné jako u vína. Nejprve člověk rozeznává pouze tak, jestli chutná nebo nechutná. Později se ale začne senzorika vyvíjet a můžeme identifikovat chuťové tóny přesněji.

Chuť kávy však neovlivňuje pouze pražení, ale i samotná volba odrůdy kávových zrn (arabica a canephora/robusta), dále metoda zpracování zelené kávy (natural, washed, honey) a v konečné fázi se dramaticky na chuťovém profilu projevuje samotný způsob přípravy kávy (espresso, filtr, moka,...) a daný recept. Například espresso z tmavého zrna doporučujeme připravovat jinou recepturou než espresso ze světlého zrna.

Více o pražení a chuťových profilech se dozvíte v naší sekci Pražírna.

Koho by zajímalo více informací o kávě a jejím zpracování a chtěl by se naučit, jak správně připravit kvalitní espresso či cappuccino, neváhejte zabrouzdat do našich kurzů. Rádi se s vámi uvidíme a předáme vám kus našich znalostí a dovedností.

Jsme tu pro vás, připraveni poradit vám nejen s výběrem kvalitní kávy, ale také doporučit vhodný kávovar a mlýnek pro její přípravu.

Více
Střípky ze života bunacafe
Vlastní showroom a pražírna kávy.
Vyvíjíme vlastní elektroniku PID regulace.
Nabízíme vlastní záruční a mimozáruční servis.
Máme bohaté know-how a rádi se podělíme.