
Jak jednoduše vytvořit latte art
Moderní cappuccino je jako stvořené pro nejrůznější latte art obrázky. Srdíčka, tulipány, rozety a další motivy jsou krásnou ozdobou každého šálku kávy. Ale nemusíte na ně chodit jen do kavárny, při troše cviku a trpělivosti si je můžete připravit i sami doma. Někomu to jde hned, někomu to trvá déle. Ale naučit se je dokáže opravdu každý.
V tomto článku vám ukážeme tipy a triky, jak se snadno ponořit do světa latte art a naučit se kreslit mléčnou pěnou do espressa. Uvidíte, že latte art není jen výsadou profesionálních baristů, a navíc je opravdu zábavné.
Jako skoro u všeho, i tady jsou nejdůležitější pevné a stabilní základy – u latte art tím myslíme precizně připravené espresso a dokonale našlehanou mléčnou pěnu. Pokud už s latte art nějakou dobu zápasíte, ale výsledek je jak na houpačce, nemusí váš problém vězet ve správné technice kreslení obrázků, ale možná jste jen podcenili tyto základy. Pokud máte například mléčnou pěnu plnou bublin, latte art vám půjde tvořit jen horko těžko.


Jak vyšlehat mléko v krásnou pěnu vám poradíme v článku: Jak na dokonalé cappuccino. O espressu jsme toho napsali už hodně, takže jak vypilovat tento italský poklad k dokonalosti se můžete dočíst například v článcích: Espresso a 7 nejčastějších chyb v přípravě espressa.

Espresso můžete použít i dvojité – pak se nebude jednat o cappuccino, ale o flat white. Do kávy tím přidáte více kontrastu a latte art bude výraznější. Připravený nápoj ale bude silnější co do chuti, tak i do obsahu kofeinu.
Proč mít doma 2 konvičky na mléko
Nejen dokonalé našlehání mléčné pěny, ale i její množství může dramaticky ovlivnit výsledek. Pěny nesmí být ani málo, ani moc. Zejména začínajícím baristům může hodně pomoci, pokud si trochu pěny, jejíž vršek bývá trochu hustší, odlijí do druhé konvičky. Zbylá pěna je pak trochu řidší a obrázky se s ní daří mnohem lépe. Druhou konvičku oceníte i v případě, že chcete připravit naráz dvě cappuccina – aby byla obě identická, je lepší si našlehané mléko rozdělit předem. Na jedno cappuccino doporučujeme konvičku o velikosti 350 ml, pro přípravu dvou šálků se vám bude hodit konvička s objemem 500–600 ml.

Tvar a velikost šálku
Čím větší šálek, tím více času má barista na vytvoření latte art. Na začátku proto doporučujeme používat spíše velké šálky a teprve s narůstající jistotou se postupně učit kreslit obrázky i do šálků s menším objemem. Důležitý je také tvar šálku – nejlépe se pracuje s těmi širokými.
Srdíčko
Srdíčko je základní a nejjednodušší latte art obrázek, který ale opravdu skvěle vypadá. Navíc má nespočet variant, takže ho pokaždé můžete vytvořit trochu jinak a originálně.
Šálek chytněte tak, aby se vám pohodlně držel, a nakloňte ho na stranu. Hladina espressa se musí skoro dotýkat hrany šálku. Začněte z výšky krouživými pohyby nalévat mléko (nejméně 5 cm nad hladinou kávy). Takto šálek naplňte zhruba do poloviny. Nezapomeňte ho přitom otáčet zpět do roviny, aby vám káva nepřetekla. Spojením cremy espressa a mléka se vám na hladině vytvoří jednolitá hustá vrstva, do které budete vzápětí kreslit. Pokud se vám na hladině objevují bílé skvrny, můžete tuto vrstvu zpočátku promíchat lžičkou. Časem se naučíte mléko nalévat tak, že bude povrch kávy barevně sjednocený. Tento postup je stejný u všech latte art obrázků.
Jakmile je šálek z poloviny plný, dejte konvičku co nejblíže k hladině a mírně ji naklopte dopředu – tím dostanete do šálku více pěny. V kávě se začíná tvořit obrázek – jablíčko. Když je šálek skoro plný, zvedněte konvičku výše a tenkým proudem mléka protáhněte skrz obrázek. Pokud tento pohyb uděláte s konvičkou příliš nízko, srdíčko dole nebude špičaté, ale široké.




Zkušenější baristé mohou při kreslení srdíčka pohybovat konvičkou jemně do stran a vytvořit srdíčko s vlnkovitou strukturou.
Tulipán
Vytvořte si základní vrstvu z kávy a mléka jako u srdíčka. Přibližte konvičku k šálku a doprostřed nalijte trochu mléčné pěny, pak lití přerušte. Zobáček konvičky následně mírně posuňte směrem doprava (pokud konvičku držíte v pravé ruce) a opět stejným způsobem nalijte trochu mléka. V šálku se vám začnou tvořit půlměsíčky. Tento postup opakujte, dokud máte místo v šálku. Nakonec vytvořte malé srdíčko, konvičku zvedněte a proud mléka protáhněte skrz všechny tvary – vznikne vám tulipán. Časem se můžete naučit tvořit tulipán s několika květy i lístky.


Rozeta
Rozety v kávě jsou nádherné, ale jejich vytvoření je už trošku náročnější. Mléčná pěna musí být krásně hebká a lesklá, o něco řidší než pro srdíčko. Lépe se vám bude pracovat s konvičkou s úzkým zobáčkem, který je vhodný pro kreslení detailů.
Opět začněte nalévat mléko do kávy jako u srdíčka a poté snižte konvičku k hladině. Zobáčkem konvičky, který by se měl nacházet uprostřed šálku, začněte pohybovat ze strany na stranu. Pohyb by měl vycházet ze zápěstí, nikoliv z celé paže. Přitom s konvičkou „couvejte“. Nakonec obrázek opět protáhněte proudem mléka, pěkně z výšky, abyste si ho nepokazili příliš širokou čárou.
Podle toho, jak silně budete s konvičkou pohybovat do stran, můžete vytvořit různě vypadající rozety. Na tomto latte art obrázku je úžasné, že pokaždé bude vypadat trochu jinak a originálně. Čím složitější tvar a více lístečků, tím lépe.


Závěr
A teď už zbývá jen říct: „Hurá do toho!“ Nenechte se odradit počátečním neúspěchem a pamatujte, že za každým dokonalým srdíčkem stojí stovky připravených cappuccin. Žádný profesionální barista z nebe nespadl, chce to jen pořádný trénink, a hlavně chuť naučit se něco nového. Latte art má být totiž hlavně zábava.
Baví vás kreslení obrázků do kávy? Pochlubte se vaším latte art a označte stránku BUNA CAFÉ u svého příspěvku na Facebooku nebo Instagramu!