Jak vybrat správný šálek na kávu
Příprava espressa je rituál. Čerstvě pražená káva a spolehlivé baristické příslušenství, jako je kávovar nebo mlýnek, jsou samozřejmostí. O finálním výsledku ale rozhodují i další, na první pohled mnohem menší detaily – třeba správně zvolený šálek na kávu. Možná si teď říkáte: „Šálek nebo nešálek, hrnek či sklenička, vždyť hlavní je obsah!“ To je sice pravda, ale i zdánlivě obyčejné věci jako šálky mají naprosto zásadní vliv na teplotu, vůni a chuť nápoje. Určují dokonce i to, jak bude vypadat crema, bez které by espresso snad ani nebylo espressem.
Nabídka kávového nádobí je dnes opravdu široká. Šálky na espresso a další italské kávy vybíráme podle velikosti, tvaru a materiálu. Připravená káva navíc musí lahodit nejen našim chuťovým buňkám, ale i oku, a proto důležitou roli sehraje také design.
Než se vrhneme na konkrétní vlastnosti šálků, je dobré si připomenout parametry a pravidla servírování jednotlivých kávových nápojů. Pokud s kávou teprve začínáte a v italských kávách se zatím příliš neorientujete, doporučujeme vám se nejdříve mrknout na článek Druhy kávových nápojů – italské kávy, ať v tom máte pořádně jasno.
Nejčastější materiály a jejich pro a proti
Materiál, ze kterého jsou šálky na kávu vyrobené, musí být samozřejmě zdravotně nezávadný. Ovlivní nejen chuť a aroma nápoje, ale také dobu, po kterou si káva uchová správnou teplotu. Důležitá je také snadná údržba a mytí. Nikdo přece nechce trávit půl dne drhnutím sice krásného, ale tvarem naprosto nepraktického hrnku.
Porcelán
Jasná volba zkušených baristů. Silnostěnný porcelán je tradičním a nejoblíbenějším materiálem pro servírování kávy; v italských kavárnách platí za standard, ba dokonce za povinnost. Porcelánové šálky mají samá pozitiva. Rychle se nahřívají, dobře drží teplo a zajišťují pomalejší vychládání nápoje. Jsou také odolné, vhodné pro každodenní používání – osvědčí se proto nejen doma, ale také v kavárnách, kde je kávové nádobí často vystaveno nešetrné manipulaci, ať už ze strany baristů nebo zákazníků. Šálky z porcelánu lze také většinou umývat v myčce na nádobí. Snadno se skladují, a navíc luxusně vypadají. K dostání jsou dnes v obrovském množství barev, tvarů i velikostí, takže si vybere opravdu každý.
Nevýhodou někdy může být jejich vyšší pořizovací cena, kterou se však vzhledem ke kvalitě a vlastnostem porcelánu vyplatí investovat. A to zejména, pokud už má člověk doma dobrý kávovar a mlýnek, u kterých se pořizovací náklady pohybují mnohem výše. V takovém případě by totiž byla opravdu škoda pokazit si kávu nevhodným šálkem.
Pro nás jsou porcelánové šálky jasná jednička nejen na espresso, ale také na větší italské kávy, jako jsou cappuccino nebo flat white. Na našem e-shopu je najdete v různých velikostech i barevných variantách, od bílé přes červenou, žlutou nebo modrou až po elegantní matně černou.
Sklo
Skleněné šálky a skleničky na kávu se těší čím dál tím větší popularitě. Aby také ne, když v nich káva tak nádherně vypadá. Některé druhy káv, jako jsou například caffè latte, latte macchiato nebo vídeňská, irská a vietnamská káva, se dokonce primárně podávají ve skle. Sklo je totiž jako stvořené právě pro mléčné speciality, u kterých nám umožní pozorovat kontrast mezi jednotlivými vrstvami nápoje.
Skleněné šálky mají perfektní teplotní vodivost a rychle se nahřívají. Jsou ale křehčí než porcelánové šálky, proto vždy doporučujeme vybírat ty silnostěnné, které jsou odolnější proti prudkým změnám teploty a případnému prasknutí. Také méně izolují, takže vás někdy mohou pálit do ruky. Tomu lze předejít výběrem šálku s ouškem nebo skleničky z dvoustěnného skla.
Keramika
Keramické šálky na kávu krásně vypadají, nevadí jim náhlá změna teploty a jsou k dostání v mnoha různých barvách i tvarech. Oproti porcelánovým šálkům jsou však křehčí a tepelně nestabilní, takže v nich káva rychleji vychladne. Navíc jsou porézní, proto je lepší vybírat pouze ty glazované, které kapalině nedovolí vzlínat. Výhodou keramických šálků je široký výběr a cenová dostupnost.
Papír
S papírovými šálky a kelímky se nejčastěji setkáváme u stánků a kaváren, které nabízejí kávu s sebou. Jejich nevýhodou je téměř nulová tepelná izolace a krátká životnost; skoro vždy jsou určené na jedno použití. Doby největší slávy mají naštěstí už dávno za sebou a od jejich používání se pomalu, ale jistě upouští.
Máte rádi kávu s sebou, ale nechcete se podílet na produkci dalšího zbytečného odpadu? Vyzkoušejte trvanlivé cestovní hrnky od Ecoffee Cup, které jsou plnohodnotnou náhradou za jednorázové papírové kelímky.
Správný tvar je předpokladem úspěchu
Nejen kvalita materiálu, ale i tvar šálku ovlivní zážitek z kávy. Na espresso se nejlépe hodí šálky kónické, které se směrem nahoru rozšiřují. Dno i stěny by měly být zaoblené, aby umožnily co nejplynulejší stékání kávy. Ta pak v šálku vytvoří vír a díky tomu i krásně hustou neporušenou cremu. Jak se navíc tekutina pohybuje, tak lépe rozvine svou chuť a vůni. Italská káva v kónických šálcích nádherně vypadá a dobře se servíruje.
Ať už vybíráte šálek na espresso, cappuccino nebo caffè latte, vždy věnujte pozornost jeho rozměrům. Svou výškou se totiž musí vejít pod hlavu kávovaru i s nasazeným portafilterem. U espressa je někdy nutné šálek naopak přizvednout, aby káva při extrakci nestékala z příliš velké výšky, což by mohlo zapříčinit vznik nevzhledných cákanců na stěnách šálku a porušit celistvost cremy. Na to se skvěle hodí mřížka pod šálky.
Pokud na přípravu kávy používáte páku s dvouvýpustí, je dobré myslet i na šířku šálku, která by měla být větší než vzdálenost mezi výpustěmi. Na cappuccino a caffè latte se obecně hodí široké šálky, které poskytují dostatek prostoru pro mléčnou pěnu a latte art. Espresso vyžaduje šálek užší a vyšší, aby se maximálně prodloužila doba, kdy nápoj vydrží krásně teplý a aromatický.
Základní druhy káv a velikosti šálků
Espresso je malá, koncentrovaná italská káva se silnou chutí. Její podstatou je rychlá příprava a rychlá konzumace. Tomu odpovídá i její skromný objem 25–30 ml. Vždy se však servíruje v o něco větším šálku. Správný šálek na espresso by měl mít objem 60–90 ml. Dvojité espresso neboli espresso doppio má objem dvojnásobný a servíruje se do šálku s velikostí okolo 100 ml.
Šálky na cappuccino a flat white musí poskytovat dostatek prostoru pro pořádnou porci mléka a našlehané mléčné pěny. Širší šálky také usnadňují tvorbu oblíbeného latte art, pro které jsou tyto mléčné speciality doslova jako stvořené. Ideální objem šálku na cappuccino je 150–190 ml.
Caffè latte i latte macchiato se nejčastěji podávají ve vyšších silnostěnných skleničkách, ve kterých nádherně vynikne vrstvení nápoje. Lze je ale servírovat i do klasických kónických šálků. Jedná se o největší italské kávy, pro které vybírejte šálky s objemem 250–300 ml.
Servírujte kávu jako profesionální baristé
Na závěr nesmíme zapomenout ani na podšálky, bez kterých by servírování italské kávy nemělo ten správný styl. Velikosti nápoje a šálku by měla odpovídat také velikost kávové lžičky, která prezentaci kávy dotáhne k naprosté dokonalosti.
Před samotnou přípravou kávy nezapomeňte šálek nahřát, aby kávu zbytečně neochlazoval. Buď ho propláchněte horkou vodou, kterou upustíte z kávovaru, nebo šálky nejlépe skladujte přímo na kávovaru, je-li k tomu uzpůsobený. Profesionálové servírují kávu pouze a jedině do nahřátého šálku. Inspirujte se a tento krok nikdy nevynechávejte!
Jak si vybrat správný šálek na kávu podle tvaru, materiálu a velikosti už víte. Teď už záleží jen a jen na vás, do jaké barvy a designu se zamilujete.