Tampery na kávu strana 1 z 47
Kategorie
Filtrování
Celkem 929 produktů
Tampery na kávu
Nabízíme kvalitní tampery na kávu (pěchovadla), se kterými vám půjde příprava espressa pěkně od ruky. Správná technika pěchování kávy a bezchybný kávový puk jsou předpokladem konzistentní extrakce a dokonalé chuti. Dobře zvolený tamper je proto nepostradatelnou pomůckou každého baristy.
Jak vybrat tamper na kávu
Při výběru pěchovadla se jako první zaměřte na průměr základny, který by měl odpovídat velikosti filtru v páce, až poté věnujte pozornost rukojeti, značce a dalším parametrům. Tamper musí totiž přesně dosedat na celou plochu namleté kávy.
Nejběžnější jsou pěchovadla s profesionálním rozměrem základny 58–58,55 mm. Standardní 58mm základna se používá například u kávovarů Ascaso. Rozměr 58,55 mm najdete u značek Rocket Espresso, Rancilio, ECM a u vybraných modelů Lelit. Vždy je ale lepší si doporučenou velikost pěchovadla ověřit u výrobce.
Pokud pro přípravu single espressa používáte IMS precizní filtr B70 1T H26.5 E, 7-9g nebo UNI filtr (košík) 7-9g, pak budete potřebovat tamper se základnou o průměru 41 mm.
Základna tamperu by měla být vyrobená z kvalitního materiálu – nejlépe z nerezové oceli. Musí být odolná, těžká a stabilní. Volit můžete mezi plochým a konvexním provedením. Z důvodu jednodušší manipulace doporučujeme používat spíše standardní plochou základnu. Ale baristé, kterým se lépe pracuje s konvexním tvarem, si u nás také vyberou.
Tampery s regulací tlaku
Kávu v páce (portafilteru) je nutné pěchovat rovnoměrně a vždy stejnou silou, jedině tak bude každé espresso jedno jako druhé. Podle italské tradice je předepsaný tlak pěchování 20 kg, ale v domácích podmínkách vám bude stačit i méně. Někdy je však těžké odhadnout, jakou sílu člověk používá (zejména pro začínající baristy). Na tento problém naštěstí existuje velmi jednoduché řešení – tamper s regulací tlaku. Tato šikovná baristická pomůcka zajistí precizní pěchování stále stejnou silou, ať už bude espresso připravovat kdokoli. Osvědčí se proto také v kavárnách, kde je nutné zajistit vždy ten nejlepší výsledek.
Z naší nabídky doporučujeme například špičkový DVG tamper s regulací tlaku, 58mm, plochý, který je ideální nejen jako perfektní tréninkový nástroj pro začátečníky, ale oblíbí si ho i pokročilí baristé se zálibou v dokonalé kávě.
Tampery s ergonomickou rukojetí
Dalším předpokladem správné techniky pěchování je stabilní úchop. Rukojeť pěchovadla proto musí padnout do ruky jako ulitá. Tamper nesmí klouzat nebo být nepříjemný na dotek. Základem je samozřejmě kvalitní materiál a ergonomický tvar, který umožní ideální opření prstů a dlaně.
Naprostou špičku v této kategorii představují designové tampery na kávu od naší oblíbené značky Eureka, které umožňují přizpůsobit délku rukojeti na míru každé ruce, ať už malé nebo velké. Podívejte se například na luxusní Eureka tamper s nastavitelnou rukojetí, 58,35mm, plochý, olive.
České tampery od BUNA CAFÉ
Italské espresso je naší srdcovou záležitostí. Kromě prodeje kávovarů a baristických pomůcek se proto věnujeme i výrobě vlastního příslušenství. Specializujeme se především na kvalitní tampery na kávu, odklepávače i pěchovací stanice.
V případě tamperů se soustředíme hlavně na precizní zpracování z odolných materiálů (kvalitní kov, domácí i exotické dřeviny), luxusní vzhled a širokou nabídku základen – nabízíme tampery s průměrem od 41 mm do 58,55 mm.
Automatické tampery na kávu
Automatické tampery na kávu ušetří nejen spoustu práce, ale především zajistí bezchybné a konzistentní výsledky. Pomohou vám vždy vytvořit dokonalý a celistvý kávový puk, a tak předejít nežádoucímu kanálkování (channeling). Celý proces přípravy espressa navíc výrazně urychlí. Proto je doporučujeme zejména do kaváren a rušných provozů, kde se střídá více baristů. Neztratí se ale ani v domácnostech, kde je cílem perfektní espresso.
Domácím baristům doporučujeme kompaktní automatický tamper Balenare, 58,5mm. V gastro provozech se dobře osvědčí robustní automatický profi tamper Cinoart PT2 se dvěma vyměnitelnými pěchovacími disky o průměrech 58 a 58,3 mm.
Urovnávače kávy (distributory)
Poslední dobou se velké popularitě těší i další šikovná baristická pomůcka – urovnávač kávy neboli coffee distributor. Využijete ho před samotným pěchováním, a to pro rozprostření namleté kávy po celé ploše filtru. Pěchování bude rovnoměrnější a kávový puk dokonale souměrný.
Ostatní pěchovací pomůcky
Součástí každého pořádného kávového koutku je i stabilní pěchovací stanice či podložka, která slouží nejen jako kvalitní opora páky během utlačování kávy, ale také jako ochrana pracovní desky před poškrábáním.
Další příslušenství pro přípravu espressa
Žádný pořádný barista se neobejde také bez digitální váhy, odklepávače na použitou kávu (knock box), porcelánového šálku a samozřejmě způsobilého kávovaru a mlýnku. Nezapomínejte, že základem skvělé chuti je i pravidelné čištění a údržba vašich přístrojů.