Nejlepší kávové drinky a ledové kávy
Horké letní počasí si přímo říká o pořádně ledové osvěžení. Připravte si doma skvělé kávové drinky, které rychle ochladí a zároveň spolehlivě nakopnou. Máme pro vás nejlepší recepty na ledové kávy, které si určitě zamilujete. A to natolik, že je po celé léto nedáte z ruky. Klasické i netradiční, s alkoholem i bez něj. Hned na začátku však prozradíme, že všechny spojuje dokonalá káva.
Ať už se rozhodnete vyzkoušet jakýkoli recept na ledovou kávu, vždy používejte kvalitní a čerstvé ingredience. A u kávy to platí dvojnásob – určitě sáhněte po té zrnkové a čerstvě upražené. Nezáleží, zda máte doma moka konvičku, filtr nebo kávovar, kávu vždy umelte těsně před použitím. V připraveném nápoji tak krásně vynikne její autentická, lahodná chuť i s těmi nejjemnějšími tóny.
Cold brew coffee
Naprosto božská záležitost, která patří mezi naše favority. Tahle za studena louhovaná káva u nás boduje natolik, že jsme jí dokonce věnovali samostatný článek: Cold Brew Coffee – ledová káva nové generace.
Díky dlouhé době louhování má velmi intenzivní chuť a obsahuje také skutečně štědrou dávku kofeinu. Navíc není vůbec kyselá, čímž určitě potěší velkou skupinu kávomilců.
Cold brew coffee proto doporučujeme vždy připravovat ze světle pražené arabiky. Odmění vás opravdu širokou paletou ovocných tónů, a přitom se vůbec nemusíte obávat acidity.
Cold brew coffee si dobře vychutnáte jen tak samotné s ledem. Můžete ho ale také použít místo espressa jako základ pro většinu následujících receptů.
Recept na cold brew coffee
- 1 l vody (nejlépe filtrované)
- 100 g kvalitní kávy
Kávu na cold brew umelte nahrubo, bude se vám po vylouhování lépe filtrovat. Poté ji nasypte do sklenice, zalijte studenou vodou a pečlivě promíchejte. Sklenici uzavřete a uložte na 17–24 hodin do lednice. Následující den sceďte přes látkovou utěrku. Hotové cold brew coffee uchovávejte v lednici.
Espresso tonic
Oblíbená letní káva s lehce pikantní chutí – to je espresso tonic. Rychle se připravuje a ještě rychleji pije. Na přípravu budete potřebovat espresso (skvělá ale bude i káva z moka konvičky nebo aeropressu) a dobře vychlazený tonic, a to v poměru 1 : 2. Zapomenout nesmíme ani na led, bez kterého by to nebylo ono.
Recept na espresso tonic
- 30 ml espressa
- 60 ml vychlazeného tonicu
- led
- citrón nebo pomeranč na ozdobení
Nejprve skleničku naplňte ledem a poté přidejte tonic. Bokem si připravte espresso – nejlépe z ovocné africké arabiky (Ethiopia, Djimmah Jasmine nebo Ethiopia, Sidamo), která si s pikantní chutí tonicu dobře rozumí. Hotové espresso poté opatrně přelijte do skleničky s tonikem. Vždy ho přelévejte přes lžičku, kostku ledu nebo po stěně skleničky, aby vám zůstaly dvě krásně oddělené vrstvy. Nakonec ozdobte plátkem pomeranče nebo citrónu.
Tento nápoj lze připravit i ve variantě cold brew tonic. Díky tomu, že je cold brew coffee oproti espressu již vychlazené, bude drink o to více osvěžující.
Espresso gin tonic
Ostřejší, ale stejně dobrá varianta espresso tonic.
Recept na espresso tonic
- 30 ml espressa
- 100 ml vychlazeného tonicu
- 30 ml ginu
- led
- citrón nebo pomeranč na ozdobení
Sklenici naplňte ledem a přidejte gin. Klasický nebo jakýkoli, který vám chutná. V tomhle letním kávovém hitu to totiž sluší úplně všem druhům. Poté stejným způsobem jako u nealkoholické varianty přidejte espresso a dozdobte.
Affogato
Byl by opravdu hřích do našeho seznamu nezařadit tenhle po čertech dobrý a jednoduchý balzám na duši. Jeho oblíbenost po celém světe rozhodně mluví za vše. Spíše než o kávu se jedná o hořkosladký dezert, který se skládá jen ze dvou ingrediencí – dvojitého espressa a kopečku zmrzliny. Prostě jasně italská záležitost.
Recept na affogato
- 60 ml espressa
- kopeček zmrzliny
Do vychlazené skleničky dejte zmrzlinu. Tradičně se používá vanilková, ale klidně sáhněte po jiné, prostě té nejoblíbenější. Poté ji přelijte horkým espressem a sledujte, jak se zmrzlina v kávě pomalu rozpouští. Mňam.
U affogata chutě kávy a zmrzliny opravdu vyniknou. Dejte si proto záležet na kvalitě.
Espresso martini
Je to sice trošku paradox, ale tenhle kávový drink žádné martini neobsahuje. Svůj název získal podle tvaru skleničky, ve které se servíruje. Jedná se o směs vodky, kávového likéru, espressa a cukrového sirupu.
Vůbec poprvé ho připravil barman Dick Bradsell na konci osmdesátých let v londýnském Soho, a to na přání zákaznice, která žádala „něco, po čem se nejprve probudí a potom pořádně opije.“ Poručila si doslova: „something that would wake me up, and then fuck me up.“
Recept na espresso martini
- 30 ml silného espressa
- 50 ml vodky
- 10 ml kávového likéru (Kahlúa)
- 10 ml cukrového sirupu, nebo dle chuti
- led
Na přípravu této speciality budete potřebovat shaker, do kterého nejprve nasypte dostatek ledu a poté přidejte všechny ostatní ingredience. Vše důkladně protřepejte. Nápoj přelijte do vychlazené skleničky na martini tak, aby led zůstal uvnitř shakeru. Pro absolutní dokonalost ozdobte espresso martini několika kávovými zrnky.
Medovinové espresso
Naprosto božský ledový drink, který do hořkého espressa vnáší sladkou chuť medoviny z českých luk a hájů. Jednoduchý, a přitom tak dobrý. Až se divíme, že ho v nápojových lístcích nevídáme častěji.
Recept na medovinové espresso
- 30 ml espressa
- 30 ml tradiční české medoviny
- led
Do menší koňakové skleničky dejte led a medovinu. Espresso nechte chvilku vychladnout a poté přidejte k medovině. Místo espressa můžete použít i kávu z moka konvičky, filtru nebo cold brew coffee. Nakonec ozdobte plátkem pomeranče nebo jedlými květy.
Tahle dokonalá kombinace kávy a tradičního nápoje našich předků navíc dobře chutná i za tepla. Stačí, když medovinu před použitím ohřejete na 50 °C. Můžete také přidat trochu skořice a hřebíčku. Horké medovinové espresso je jako stvořené do chladného, sychravého počasí.
Ledové latté
A nakonec si dáme jednu nesmrtelnou klasiku. Ledové latté patří mezi nejpopulárnější kávové nápoje vůbec. Jedná se o mnohem chutnější alternativu ke známému frappé, které se připravuje z instantní kávy.
Recept na ledové latté
- 30 ml espressa
- 150-200 ml mléka, podle chuti
- led
Vysokou sklenici nejprve naplňte ledem. Poté zalijte vychlazeným mlékem a nakonec přelijte espressem. Mléko můžete nejdříve napěnit v shakeru nebo ho krátce našlehat na kávovaru (ale jen opravdu malou chvilku, aby se příliš neohřálo).
Určitě nezapomeňte sledovat, jak se tmavé espresso krásně pomalu mísí se světlou vrstvou studeného mléka. Prostě dokonalost napohled.
Teď už vás horké léto nezaskočí. Přejeme vám dokonalé kávové osvěžení.