Druhy kávových nápojů 2 - proslulé speciality
Seznamte se s proslulými kávovými nápoji, jejichž chuť si zamilovali lidé téměř ze všech koutů světa. Mnohé z nich najdete i v nápojových lístcích svých oblíbených kaváren. Tento článek je volným pokračováním článku Druhy kávových nápojů – italské kávy, ve kterém jsme se zaměřili na základní kameny italských kaváren, jako jsou například espresso a cappuccino, pro něž je typická příprava na pákovém kávovaru. V tomto článku dostanou prostor nejen nápoje založené na espressu, ale i kávy připravované různými alternativními metodami.
Vídeňská káva
Možná si říkáte, že vídeňskou kávu není potřeba dlouze představovat. Tento velice známý nápoj, který má v českých končinách bohužel většinou podobu „klasického turka“ obohaceného pořádným kopcem nekvalitní šlehačky ve spreji, však v sobě skrývá mnohem více, než mnozí z nás tuší.
Samotné pití kávy má v Rakousku poměrně dlouhou historii. Vídeňská kávová kultura je od roku 2011 dokonce na seznamu světového nehmotného dědictví UNESCO. Poprvé se tento orientální nápoj dostal do Vídně po neúspěšném obléhání města Turky, kteří ve spěchu opustili svůj vojenský tábor. V rukou vítězů se mezi válečnou kořistí ocitla i káva. Od tohoto okamžiku už chyběl jen malý krůček k založení první vídeňské kavárny.
Existuje několik druhů vídeňské kávy, přičemž mezi nejznámější patří rozhodně ty se šlehačkou. Velice oblíbený je například Franziskaner (espresso dolité mlékem a ozdobené šlehačkou), malý nebo velký Brauner (klasické nebo dvojité espresso, které se podává se smetanou v mlékovničce) či Mozart café (dvojité espresso se šlehačkou a skleničkou sherry brandy).
Pokud si ve Vídni objednáte proslulou Viennesse Melange, možná vás překvapí, že vám barista připraví kávu, která se téměř neliší od italského cappuccina.
Espresso con panna
Espresso con panna je v podstatě obdobou vídeňské kávy po italsku. Servírovanou kávu zdobí kopeček šlehačky, kterou si v Itálii většinou můžete dopřát k jakémukoli kávovému nápoji z nabídky – stačí si jednoduše objednat například „Espresso con panna“ nebo „cappuccino con panna“.
Corretto
Teplý italský nápoj, který se připravuje smícháním espressa s malou dávkou alkoholu – to je corretto. Alkohol, nejčastěji grapa, sambuca nebo Baileys, se zpravidla servíruje rovnou přidaný do kávy, ale můžete se setkat i s variantou, kdy vám jej barista přinese vedle ve skleničce. Zákazník se tak může rozhodnout sám, v jakém poměru alkohol do kávy přidá. Vždy by se měl ale držet pravidla „všeho s mírou“ – alkohol nikdy nesmí upozadit chuť kávy, která hraje v correttu hlavní roli.
Kombinace kávy a alkoholu jsou oblíbené po celém světě. Svoji variantu italského corretta mají nejen Španělé a Francouzi, ale například i obyvatelé skandinávských zemí, kde dlouhá zima přímo vybízí k přípravě této „ostřejší“ speciality.
Irská káva
Možná není náhodou, že i další známý kávový nápoj obsahující alkohol vznikl v zemi s drsnými přírodními podmínkami a deštivým počasím – v Irsku. Irskou kávu vymyslel Joe Sheridan, barman na irském letišti Shannon, když bylo jednoho sychravého dne roku 1942 vinou špatného počasí odloženo několik letů. Uvíznuvším cestujícím se rozhodl připravit nápoj, který by je nejen povzbudil, ale i zahřál. Do skleničky o objemu přibližně 2-3 dcl nalil 4 cl pravé irské whisky, přidal cukr, kávu a vršek ozdobil lehce našlehanou smetanou.
Tajemství správně připravené irské kávy tkví v dokonalém vybalancování chuti jednotlivých surovin, kdy se konzumentovi na jazyku smísí chladná, jemná šlehačka s horkou, whisky ochucenou kávou. Pro dlouhé zimní večery je tento nápoj doslova jako stvořený; opravdu zahřeje, a to nejen u srdce.
Vietnamská káva
V našem prostředí spíše rarita, kterou se ale určitě vyplatí vyzkoušet. Její příprava navíc není vůbec složitá. Základem nápoje bývá silnější káva, většinou robusta, připravená pomocí vietnamského phin filtru (lze použít jakoukoli kávu, například překapávanou nebo z french pressu). Vietnamská káva se tradičně podává se slazeným kondenzovaným mlékem, které můžete do nápoje přidat samostatně, nebo ho nejprve našlehat se syrovým vaječným žloutkem a skořicí. Pokud patříte k milovníkům sladkých káv, tak směle do toho!
Ledová káva
Léto, kousky ledu a hořká chuť kávy – tahle kombinace k sobě neodmyslitelně patří. Přiznejme si, kdo z nás si alespoň jednou nedopřál osvěžující ledovou kávu? Na světě existuje nespočet druhů tohoto oblíbeného nápoje. S lehkou nadsázkou se dá říci, že co kavárna, to vlastní originální recept. Pojďme si přiblížit ty nejznámější.
Frappé
Třebaže slovo frappé pochází z francouzštiny, domovinou tohoto ledového nápoje je Řecko. A jak už to tak bývá, stejně jako mnoho jiných úspěšných vynálezů i frappé vzniklo úplnou náhodou. V roce 1957 prezentoval Dimitris Vakondios na mezinárodním veletrhu v Soluni letní čokoládový nápoj pro děti, když najednou dostal chuť na svou oblíbenou instantní kávu. Bohužel si nikde nemohl ohřát vodu, a tak jednoduše improvizoval. Kávu nasypal do šejkru, přidal led a studenou vodu – voilà, frappé bylo na světě!
Kromě výše zmíněných ingrediencí se někdy do frappé přidává také cukr a mléko pro zjemnění. Frappé se téměř bez výjimek podává ve vysoké sklenici s brčkem, díky kterému se můžete vyhnout konzumaci husté pěny, kterou někteří považují za příliš hořkou.
Caffè freddo
Vyhýbáte se instantní kávě obloukem? Vyzkoušejte caffè freddo! Recept na jeho přípravu je podobný jako u frappé. Základ nápoje však místo instantní kávy tvoří dobře připravené espresso nebo doppio. Díky plnější kávové chuti a nesrovnatelně vyšší kvalitě vstupních surovin to pro nás v souboji s řeckým frappé rozhodně vyhrává na celé čáře.
Caffè freddo lze připravovat mnoha způsoby (jako espresso freddo, cappuccino freddo apod.). Jelikož freddo znamená v překladu studený, můžete se v Itálii někdy setkat s tím, že místo klasického nápoje s ledem dostanete pouze vychlazené espresso.
Affogato
Affogato je doslova „utopený“ kopeček zmrzliny, který se pomalu rozpouští v kvalitním italském espressu.
Cold brew coffee
Od ostatních ledových káv se cold brew coffee odlišuje nejen chutí – mívá nižší aciditu a plnější tělo – ale také způsobem přípravy. Pro cold brew coffee je totiž typická extrakce kávy při nízkých teplotách. Káva, které potřebujeme v poměru k vodě mnohem větší množství než např. u espressa, se delší čas (ideálně 17 i více hodin) maceruje ve studené vodě. Na tento způsob přípravy se hodí spíše ovocné africké kávy.
Cold brew coffee je také základem pro tzv. nitro coffee – ledovou kávu sycenou dusíkem, která se stala v posledních letech nesmírně populární. Díky dusíku získává nápoj nádhernou texturu s lavinovým efektem a příjemnou, nasládlou chuť.
Této letní ledové pecce jsme věnovali rovnou celý článek. Více informací najdete v článku o cold brew coffee, včetně receptu a podrobného návodu na přípravu.
Existuje samozřejmě mnoho dalších druhů káv, na které se v tomto článku nedostalo. Káva je prostě nápojem neomezených možností. Že už se vám sbíhají sliny? Připravte si některou z výše zmíněných káv i u vás doma. Je to většinou velice snadné!