Jak vybrat espresso kávovar
Tipy, rady, recenze

Jak vybrat espresso kávovar

Rozhodli jste se, že konečně posunete přípravu kávy na další level a pořídíte si domů kávovar na espresso? V tomto článku vám poradíme, jaké sledovat parametry při výběru, na co si dát pozor a jak se vyznat mezi jednotlivými značkami a modely. Pomůžeme vám najít ten nejlepší espresso kávovar, ať už s kávou teprve začínáte, nebo jste již pokročilým baristou, který hledá stroj s konkrétními parametry.

Na začátku určitě nebude na škodu si připomenout, že nejlepší chuťový zážitek zajistí nejen spolehlivý kávovar, ale také kvalitní mlýnek a čerstvě upražená zrnková káva. Pokud nepočítáte s nákupem samostatného mlýnku a chtěli byste kupovat kávu již namletou, pak vám investici do kvalitního espresso kávovaru nedoporučujeme. V takovém případě totiž pouze zbytečně přijdete o peníze a čas strávený přípravou, ale bez šance na dobrý výsledek. Espresso – na kterém si pochutnáváte například ve své oblíbené kavárně – má totiž svá pevná pravidla, bez jejichž dodržování to nikdy nebude ono.

Základem espressa je kvalitní kávovar, mlýnek a čerstvě upražená káva. Kávovar ECM Puristika PID a mlýnek ECM C-Manuale 54.
Základem espressa je kvalitní kávovar, mlýnek a čerstvě upražená káva. Kávovar ECM Puristika PID a mlýnek ECM C-Manuale 54.

Co je to espresso?

Připomeňme si, jak má správné espresso vlastně vypadat. Tento malý italský vynález by měl mít objem přibližně 30 ml a silnou, koncentrovanou chuť. Jeho smyslem je nejen rychlá příprava, ale i rychlá konzumace. Slouží také jako základ pro další italské kávy (cappuccino, caffè latte apod.), vždy však musí splňovat konkrétní parametry.

Tradiční espresso se připravuje z 7–10 g čerstvě namleté kávy. Extrakce by měla trvat přibližně 20–30 vteřin (u světlého pražení se čas může prodloužit i na 30–40 vteřin). Ideální teplota vody se pohybuje mezi 88–95 °C (my doporučujeme 90–93 °C), optimální tlak je přibližně 9 barů. Je však potřeba počítat s tím, že každá káva vyžaduje malinko jinou recepturu a pro dosažení dokonalé chuti je občas dobré s těmito parametry pracovat. Samozřejmě to neznamená, že si hned musíte pořídit kávovar, který umožňuje uživatelské změny teplot a tlaku – tyto funkce budou zajímat spíše pokročilé baristy, kteří si s přípravou kávy chtějí opravdu vyhrát. Většině domácích milovníků kávy bude stačit, pokud bude kávovar správně kalibrovaný již z výroby.

Prémiový kávovar Lelit Bianca s profi parametry navržený pro zkušené baristy.
Prémiový kávovar Lelit Bianca s profi parametry navržený pro zkušené baristy.

Kolik stojí espresso kávovar

Pokud má kávovar splňovat výše vypsané parametry, samozřejmě tomu bude odpovídat i jeho cena.

Ceny za základní pákové kávovary začínají přibližně na 10–20 tisících Kč, ale „zlatá střední cesta“ se pohybuje spíše výše, a to mezi 20–40 tisíci Kč. Nejlevnějším základním domácím kávovarem v naší nabídce, který splňuje parametry pro přípravu dobrého espressa, je kávovar Gaggia New Classic E24. Žádné levnější modely, se kterými jsme se až dosud setkali, bohužel nesplňovaly naše požadavky, a proto je ani svým zákazníkům nabízet nechceme.

Domácí pákové kávovary pro náročnější uživatele, které nabízejí profi funkce a nechávají větší kontrolu nad procesem extrakce v rukou baristy, mohou převyšovat i částku 50 tisíc Kč.

Prémiové pákové kávovary od německé značky ECM.
Prémiové pákové kávovary od německé značky ECM.

Pokud hledáte kompromis mezi skvělou kávou a pohodlnou, rychlou přípravou, můžete zvolit i automatický kávovar. Espresso sice nebude takové, jakého byste se dočkali od pákového kávovaru, ale jeho příprava bude o mnoho jednoduší. Kvalitní automatický kávovar lze pořídit většinou kolem 10–20 tisíc Kč, základní modely pak i od 6 tisíc Kč.

Pro a proti automatického kávovaru

Hlavní výhodou automatického kávovaru je – jak již název napovídá – že prakticky celou přípravu kávy zvládne sám. Kávu vám většinou připraví rychle a jednoduše na stisknutí tlačítka. Také jeho údržba je značně pohodlnější než u pákového kávovaru – obvykle disponuje samočistícími programy nebo vás sám upozorní na dobu, kdy je třeba ho vyčistit.

Pro někoho může být také plusem zabudovaný mlýnek. Díky tomu nebudete potřebovat dva stroje a ušetříte místo v kuchyni. Níže v článku se však dočtete o tom, proč integrovaný mlýnek zákazníkům spíše nedoporučujeme.

Nevýhodou automatického kávovaru jsou omezené možnosti zásahu do přípravy kávy a samozřejmě výsledek, který se kvalitou pákovému kávovaru nikdy rovnat nemůže. Přednastavené mletí kávy bývá většinou hrubší, takže espresso je podextrahované a nevýrazné.

Automatické espresso kávovary jsou ideální do velkých kolektivů. Kávu připraví rychle na stisknutí tlačítka.
Automatické espresso kávovary jsou ideální do velkých kolektivů. Kávu připraví rychle na stisknutí tlačítka.

Do automatického kávovaru se nejvíce hodí středně až tmavě upražená káva s chutí po oříšcích a čokoládě (doporučujeme například arabiku Brazil, Cerrado Dulce). Úplně tmavému pražení se doporučujeme vyhýbat, protože zrna obsahují hodně mastnoty.

Jakmile budete chtít vyzkoušet třeba světle praženou kávu, narazíte na problém. Automatický kávovar vám neumožní libovolně upravit hrubost mletí kávy ani délku extrakce. A výsledek tak bude samozřejmě horší.

Sečteno a podtrženo: je-li vaší prioritou rychlá káva bez práce a starostí, pak je automatický kávovar dobrou volbou. Jedná se o přijatelný kompromis mezi kvalitou nápoje a jednoduchou obsluhou, kterou zvládne opravdu každý. Proto jsou automatické kávovary vhodné zejména do kanceláří a větších kolektivů.

Do naší nabídky jsme zařadili několik opravdu kvalitních modelů, u kterých máme vyzkoušeno, že výsledek může být velmi zajímavý. Patří sem například Sencor automatické espresso SES 7220BK nebo moderní automatické kávovary od značky Dr. Coffee.

Pokud ale patříte mezi milovníky kávy, kteří si opravdu potrpí na kvalitu a nevadí vám věnovat nějaký čas přípravě, pak vám určitě doporučujeme pákový kávovar.

Výběr pákového kávovaru

Jste-li ve světě přípravy espressa nováčkem, ale přesto plánujete pořízení pákového kávovaru, pak vám nejprve doporučujeme seznámit se s tím, co vás čeká a nemine

Za TOP výsledky, které pákový kávovar slibuje, stojí totiž jak delší a složitější příprava, tak i vyšší nároky na zkušenosti a um baristy. V neposlední řadě je také nutné zmínit vyšší finanční náklady spojené nejen s pořízením kávovaru a mlýnku, ale také s investicí do nezbytného baristického příslušenství. Takže pokud už dopředu víte, že vás náročnější a delší příprava espressa bavit nebude, tak by vám pákový kávovar místo dokonalé kávy přinesl jedině starosti. V takovém případě určitě není ostuda poohlédnout se po jednodušším řešení, které představuje například výše popsaný automatický kávovar.

Příprava espressa se neobejde bez zkušeností a praxe.
Příprava espressa se neobejde bez zkušeností a praxe.

Pákový kávovar vyžaduje od baristy aktivní přístup. Díky tomu ale na oplátku získáte obrovský prostor, jak ovlivnit chuť, konzistenci a třeba i cremu připraveného nápoje. Budete schopni měnit čas extrakce, množství kávy a v některých případech i tlak a teplotu vody. Přípravu espressa budete mít plně ve svých rukou, což vám žádný automatický kávovar neumožní.

Poloautomatický vs. manuální pákový kávovar – rozdíly

Pákové kávovary mohou být buď poloautomatické nebo manuální, u kterých barista ručně ovládá i tlak extrakce.

Poloautomatické kávovary jsou běžnější a většinou nabízejí i stabilnější výsledky. Tlak vody na kávový puk zajišťuje kávovar sám pomocí vibračního nebo rotačního čerpadla. Typické jsou například pro značky ECM, Lelit, Rocket Espresso, Ascaso, Rancilio a další. Příprava kávy na poloautomatickém pákovém kávovaru je velmi pohodlná. Při správném nastavení mlýnku a času extrakce se můžete pravidelně těšit na velmi kvalitní espresso, které bude pokaždé stejně dobré.

Někteří baristé však nedají dopustit na „historickou klasiku“ zastoupenou například legendárními manuálními kávovary La Pavoni. V tomto případě barista ovládá tlak extrakce svou vlastní silou pomocí dlouhé ovládací páky, kterou zatlačí směrem dolů, a tím protlačí vodu skrz namletou kávu v páce. Příprava espressa je zábavná, ale za to náročnější. Optimální a stabilní výsledky vyžadují zkušenosti a velmi přesnou práci baristy.

Poloautomatický kávovar Rocket Espresso Appartamento TCA (vlevo) a manuální kávovar La Pavoni.
Poloautomatický kávovar Rocket Espresso Appartamento TCA (vlevo) a manuální kávovar La Pavoni.

Samostatný nebo integrovaný mlýnek?

Jak už jsme zmínili na začátku článku, kvalitní samostatný mlýnek je základ, bez kterého se při přípravě espressa neobejdete. Existují sice espresso kávovary se zabudovaným mlýnkem, u tohoto řešení ale bohužel nevýhody převyšují nad plusy.

Za výhodu integrovaného mlýnku lze považovat úsporu místa, které může být pro mnoho lidí limitujícím faktorem. A pak je tu samozřejmě cena, která je většinou příznivější než v případě pořízení dvou samostatných strojů.

Problém u kávovarů s integrovaným mlýnkem představuje zejména degradace kávy – ta se totiž nachází v těsné blízkosti nahřátých částí kávovaru. Kávová zrna vlivem působení tepla rychleji žluknou a kazí se. Připravený nápoj nechutná tak, jak by mohl, a navíc se jako častý vedlejší problém objevuje i ucpání mlecích cest, které se kvůli horší přístupnosti velmi špatně čistí.

V ideálním případě tedy určitě doporučujeme zvolit samostatný mlýnek. S výběrem toho správného stroje vám poradíme v článku: Jak vybrat mlýnek na espresso.

Máte-li předem stanovený rozpočet na celou sestavu, raději snižte své požadavky na kávovar, než abyste museli udělat kompromis na straně mlýnku – bez správně namleté kávy vám ani ten nejlepší kávovar nebude sloužit tak, jak má.

Ke kávovaru doporučujeme pořídit kvalitní samostatný mlýnek. Na obrázku oblíbený domácí mlýnek Eureka Mignon Specialita a profi kávovar Ascaso Baby T Plus.
Ke kávovaru doporučujeme pořídit kvalitní samostatný mlýnek. Na obrázku oblíbený domácí mlýnek Eureka Mignon Specialita a profi kávovar Ascaso Baby T Plus.

Vibrační vs. rotační čerpadlo

Pro správnou extrakci espressa je zapotřebí stálý tlak, a to nejlépe ideálních 9 barů.

U domácích kávovarů se nejčastěji setkáte s vibračním čerpadlem. Jedná se o nejrozšířenější technologii, která je v porovnání s profesionálním rotačním čerpadlem výrazně levnější. Vibrační čerpadlo má ale několik nevýhod: může být hlučnější, kávovar nepůjde připojit na vodovodní řad a to nejdůležitější – jeho výkon se většinou pohybuje mezi 15–20 bary. Proto každý kvalitní domácí pákový kávovar musí mít přetlakový ventil (OPV), který zajistí využití pouze správných 9 barů a přebytečný tlak vrátí zpět do vodního systému.

Rotační čerpadlo se používá u velkých profesionálních modelů nebo u domácích kávovarů vyšší třídy. Jeho nevýhodou je nejen vysoká cena, ale také větší rozměry, jelikož ho pohání robustní elektromotor. Mezi jednoznačné plusy naopak patří tichý, kultivovaný chod, jednoduchá uživatelská kalibrace tlaku a možnost připojení kávovaru na vodovodní řad.

Pro běžný domácí provoz si většinou vystačíte i s vibračním čerpadlem, kterým je vybavena naprostá většina kávovarů do 50 tisíc Kč. Vždy si však pohlídejte, že má kávovar s vibračním čerpadlem také kvalitní přetlakový ventil (OPV).

Precizní kontrola teploty

„Vysoká teplotní stabilita“ – to je velmi důležitá vlastnost, kterou se výrobci kvalitních espresso kávovarů nechlubí jen tak nadarmo. Ideální teplota pro extrakci espressa se pohybuje mezi 90–93 °C a i relativně malé rozdíly se projeví na chuti kávy. Pokud tedy barista připravuje více šálků za sebou, musí být kávovar schopný udržet nastavené hodnoty a zabránit výraznějšímu kolísání.

Na teplotní stabilitu má vliv například velikost a typ bojleru (tomu se více věnujeme hned v následujícím odstavci), kvalitní izolace, konstrukce hlavy kávovaru (robustní E61, T technologie, saturovaná hlava), ale třeba i materiál, ze kterého jsou vyrobené celé vodní cesty. Velmi důležitou roli hraje také technologie, která řídí ohřev vody v bojleru. Mezi nejčastější typy, se kterými se můžeme setkat u pákových kávovarů, patří termostat, presostat a PID regulace.

Robustní hlava E61 u kávovaru ECM Synchronika.
Robustní hlava E61 u kávovaru ECM Synchronika.

Nejzákladnějším a nejlevnějším zařízením je termostat. Často ho najdeme v menších domácích kávovarech, jako je například Gaggia New Classic E24. Přesnost bývá většinou dostačující, ale hodnoty jsou pevně nastavené již z výroby a nelze je uživatelsky měnit.

O trochu vyšší stupeň představuje presostat, který reguluje teplotu na základě vzájemného vztahu teploty a tlaku (s rostoucí teplotou narůstá i tlak). Jedná se o technologii nejčastěji využívanou u kávovarů vybavených HX bojlerem (výměník), která nabízí dobrý poměr mezi cenou a kvalitou. Mezi takové espresso kávovary patří například oblíbený model Rocket Espresso Appartamento. Ani u presostatu však nelze teplotu regulovat.

Kávovary vyšší třídy jsou dnes většinou vybavené PID regulací. Jedná se velmi precizní, nejpřesnější způsob kontroly ohřevu, který rychle reaguje i na malé změny teploty, a proto je její kolísání minimální. Kávovary s PID regulací mohou (ale také nemusí) umožňovat uživatelské nastavování teploty. PID regulace je rozhodně nejlepší řešení, které najdeme například u značky Ascaso.

Populární „retro“ kávovary Ascaso Dream PID.
Populární „retro“ kávovary Ascaso Dream PID.

Typ bojleru

Před výběrem vhodného kávovaru si ujasněte, jak často a na co budete kávovar používat.

Připravíte pouze několik espress za den, maximálně čas od času nějaké to cappuccino? Pak si pravděpodobně dobře vystačíte i s jedním menším bojlerem. Pokud ale víte, že vaší domácnosti jasně vládnou mléčné speciality a budete jich připravovat více za sebou, pak se jako nejlepší řešení osvědčí kávovar se dvěma okruhy (bojlery).

I na jednobojlerovém kávovaru, pokud má trysku na páru, lze našlehat krásnou mléčnou pěnu. Musíte však počítat s přepínáním priorit nahřívání vody z espressa na páru. A to znamená čekání, než se páry v bojleru vytvoří dostatečné množství. Pro přípravu další kávy budete muset vrátit prioritu teploty zpátky na espresso, dopustit bojler vodou ze zásobníku (jeho vrchní část při šlehání mléka zabírala pára) a znovu vyčkat na správou teplotu pro extrakci espressa.

Kávovary s jedním bojlerem představují cenově dostupné řešení. Díky velmi kompaktním rozměrům se navíc vejdou i do malé kuchyně. Jedním z nejlepších jednobojlerových kávovarů na trhu, který uctí i náročné milovníky espressa, je precizní model ECM Classika PID. Pára je sice trochu slabší (což na občasné cappuccino nevadí), ale na primární přípravu espressa ho můžeme plně doporučit.

HX kávovar Stone Espresso – jeden z cenově nejdostupnějších dvouokruhových kávovarů na trhu.
HX kávovar Stone Espresso – jeden z cenově nejdostupnějších dvouokruhových kávovarů na trhu.

Chcete-li však mrskat cappuccina jako „Baťa cvičky“, určitě vybírejte mezi kávovary se dvěma okruhy. Ty mohou být buď závislé (HX – výměník), nebo nezávislé (dual boiler).

Výměník představuje levnější variantu, která zajistí velmi komfortní šlehání mléka. Barista může současně připravovat espresso i mléčnou pěnu. Kávovar má k dispozici 2 okruhy, ale pouze jedno topné těleso, které se nachází ve větším, pracovním bojleru (pára). Skrz pracovní bojler prochází espresso bojler, který se pasivně nahřívá teplem od pracovního bojleru. Jedná se o perfektní, a přitom jednoduchou technologii, která je ideální zejména pro milovníky mléčných specialit. Mínusem HX bojleru je, že okruhy jsou na sobě závislé – úpravou teploty v jednom bojleru ovlivníte i teplotu v druhém bojleru.

Pokud tedy chcete připravovat jako na běžícím pásu nejen cappuccina, ale i bezkonkurenční espressa, pak by volba měla padnout na kávovar se dvěma nezávislými bojlery (nebo termobloky). Toto maximálně komfortní řešení přispívá k vysoké tepelné stabilitě kávovaru, a navíc umožňuje i velmi precizně nastavit teplotu pro espresso. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Pohled do nitra kávovaru. Dva nezávislé bojlery (vlevo) a bojler typu HX – výměník společně s ukázkou konstrukce hlavy E61 (vpravo).
Pohled do nitra kávovaru. Dva nezávislé bojlery (vlevo) a bojler typu HX – výměník společně s ukázkou konstrukce hlavy E61 (vpravo).

Na závěr tohoto odstavce bychom ještě chtěli zmínit, že čím je větší objem bojleru, tím je také lepší teplotní stabilita, a tudíž i vyšší šance na konzistentně dobrý výsledek.

Termoblok – moderní alternativa

Velkou pozornost si zaslouží i termobloky, které jsou alternativou ke klasickému bojleru. Stejně jako v případě bojleru, tak i termobloky se v kávovaru mohou nacházet jeden nebo dva. Jedná se o inovativní technologii, která je nejen velmi rychlá, ale také fantasticky přesná. Na finální teplotu se navíc zahřívá pouze potřebné množství vody, což vede k nižší spotřebě energie a barista má k dispozici pokaždé maximálně čerstvou vodu, která není opakovaně ohřívaná.

V BUNA CAFÉ jsme velkými fanoušky moderních termobloků Ascaso, které jsou pro domácí pákový kávovar ideální. Vše je rychlé, operativní a funguje naprosto spolehlivě. Pokud bychom z naší nabídky museli vybrat pouze jeden jediný kávovar, který bychom doporučili, byl by to určitě prémiový domácí kávovar Ascaso Steel DUO PID PLUS, který má absolutně vše, co očekáváme od moderního profesionálně navrženého stroje.

Pro náročnější zákazníky a provozy jsou vhodné kávovary s T-technologií, u kterých se voda nejprve předehřeje v parním bojleru a až poté vstupuje do espresso bloku, kde se dohřívá na finální teplotu. T-technologii najdete například u profesionálního kávovaru Ascaso Baby T Plus.

Displej, automatické dávkování a další výbava

Následující vybavení je už spíše otázkou komfortu. Skvělou kávu dokážete připravit i bez něj, ale s ním bude příprava o mnoho pohodlnější.

Mezi takové vybavení patří v první řadě displej, na kterém můžete například sledovat čas extrakce, aniž byste ho museli měřit na jiném zařízení. Displej je užitečný také v případě, když chcete měnit teplotu v bojleru, nastavit eco mód a podobně. Dnes už navíc není výsadou pouze drahých kávovarů, ale najdete ho i na cenově dostupných základních modelech, jako je například elegantní jednobojlerový kávovar Profitec GO.

Kávovary Profitec GO s velkým a přehledným displejem umístěným vpravo dole nad odkapní mřížkou.
Kávovary Profitec GO s velkým a přehledným displejem umístěným vpravo dole nad odkapní mřížkou.

Velmi komfortní jsou také programovatelná tlačítka pro automatické dávkování vody pro extrakci. Pokud pracujete se stále stejnou kávou a máte správně nastavený mlýnek, není nic jednoduššího, než zmáčknout tlačítko a počkat, až se v šálku objeví krásné espresso, na jaké jste zvyklí. U profesionálních kávovarů určených do kaváren je automatické dávkování naprostým základem, protože přípravu kávy dokáže velmi zjednodušit a urychlit.

Pokročilejší funkce, jako jsou například předspaření a profilování tlaku, jsou určeně primárně pro náročné a zkušené baristy. Pro fajnšmekry, kteří řeší i ty nejmenší chuťové odchylky, které běžný milovník kávy většinou ani nepozná. Ocení je zejména všichni, kdo mají raději světle upraženou kávu.

Pravidelná údržba a servis kávovaru

Ať už si vyberete jakýkoli espresso kávovar, pravidelná údržba a čištění vás určitě nemine.

U pákového kávovaru doporučujeme jednou týdně (u hlavy E61 jednou za 14 dní) provádět zpětný oplach, který zbaví hlavu kávovaru starých kávových usazenin. Správný postup vám ukážeme v článku: Jak na zpětný oplach pákového kávovaru?

Hlava E61 zanesená kávovými usazeninami.
Hlava E61 zanesená kávovými usazeninami.

A možná jste už také slyšeli o odvápňování kávovaru, které zbaví bojler a vodní cesty vodního kamene. Všem majitelům kávovarů však místo pravidelného odvápňování raději doporučujeme používat vyhovující filtrovanou vodu, aby se kávovar vodním kamenem vůbec nezanášel. Odvápňování je sice v porovnání se zaneseným kávovarem určitě „menší zlo“, ale některým komponentům uvnitř kávovaru (různé materiály a povrchové úpravy) nemusí dělat dobře. Po narušení se mohou začít loupat či uvolňovat do vody. Někteří výrobci kávovarů proto odvápňování vůbec nedoporučují. Mnohem lepším řešením je změkčování používané vody. Alternativně lze také kupovat vodu balenou, která má správné hodnoty.

Optimální tvrdost vody a další užitečné rady jsme pro vás sepsali pěkně přehledně a po hromadě do článku: Jak na údržbu pákového kávovaru?

I když se o svůj kávovar budete náležitě starat, může se stát, že po určitém čase něco nebude fungovat tak, jak má. Při nákupu proto není na škodu ověřit si dostupnost náhradních dílů a autorizovaného servisu, který dá váš kávovar zase rychle dohromady.

Extrémní usazeniny vodního kamene. Majitel kávovaru dlouhodobě ignoroval špatné těsnění vodních cest a únik vody.
Extrémní usazeniny vodního kamene. Majitel kávovaru dlouhodobě ignoroval špatné těsnění vodních cest a únik vody.

Baristické příslušenství

Chcete-li připravovat kávu na pákovém kávovaru, neobejdete se bez dalších baristických pomůcek. Základem je kvalitní tamper na kávu, který by se měl dobře držet a kopírovat tvar dlaně, stabilní pěchovací podložka nebo pěchovací stanice, odklepávač na použitou kávu a baristická váha pro odvážení přesného množství kávy. V případě, že chcete připravovat cappuccino, tak se bude hodit i konvička na šlehání mléka.

Při výběru příslušenství, jako je tamper na kávu (pěchovadlo), filtry nebo páka, se řiďte rozměrem hlavy kávovaru a vždy vybírejte velikost doporučenou výrobcem. Nejčastěji se používá profesionální rozměr 58–58,55 mm (Rocket Espresso, ECM, Rancilio). Výjimkou ale nejsou ani menší velikosti; například některé základní modely od Lelit používají filtr s průměrem 57 mm a manuální kávovary La Pavoni mají průměr filtru dokonce jen 51 mm.

Správně vybavený kávový koutek. Všimněte si, že kávovar má dostatečně velkou plochu pro nahřívání šálků.
Správně vybavený kávový koutek. Všimněte si, že kávovar má dostatečně velkou plochu pro nahřívání šálků.

Shrnuto a podtrženo

Před samotným výběrem kávovaru je potřeba si ujasnit, jak často ho budete používat a kolik úsilí chcete přípravě kávy věnovat. Podle toho se vydáte buď cestou plně automatického nebo pákového kávovaru. No a pak záleží, zda máte raději espresso, cappuccino, anebo budete připravovat obojí.

Pokud vám má kávovar dělat společnost co nejdéle, musíte mu dopřát nejen náležitou péči a pravidelnou údržbu, ale i samotný stroj musí být vyrobený z kvalitních materiálů. V ideálním případě by měl obsahovat minimum plastových komponentů.

Kávovary od prémiové italské značky Rocket Espresso vynikají velmi robustním zpracováním dlouhou životností. Se značkou máme jen ty nejlepší zkušenosti.
Kávovary od prémiové italské značky Rocket Espresso vynikají velmi robustním zpracováním dlouhou životností. Se značkou máme jen ty nejlepší zkušenosti.

V BUNA CAFÉ se specializujeme na kvalitní espresso kávovary. Všechny stroje v naší nabídce jsou poctivě otestované – neprodáváme nic, s čím se nám dobře nepracuje. Všechny kávovary nás navíc musí přesvědčit i kvalitou. Ať už si u nás vyberete jakýkoli model nebo značku, vždy se bude jednat o spolehlivý a kvalitní stroj.

I přesto je velmi důležité věnovat pozornost jednotlivým parametrům podrobně popsaným v tomto článku, abyste si domů opravdu odvezli kávovar, který bude přesně odpovídat vašim požadavkům. Velmi často se totiž stává, že si zákazníci například vyberou kávovar určený primárně na espresso, ale potom chtějí většinu času připravovat cappuccino, a s jeho výkonem pak nejsou spokojeni. Níže jsme proto vybrali několik nejzajímavějších a nejoblíbenějších modelů, které jsme pro rychlý přehled rozdělili do několika základních skupin.

Základní pákové kávovary do 20 tisíc

Jednobojlerové modely vybavené tryskou na páru. Nutnost přepínat mezi prioritou espressa a páry.

Manuální pákové kávovary

Modely, u kterých barista ovládá tlak extrakce ručně. Na espresso i šlehání mléka.

Kávovary určené pouze na espresso

Nemají trysku na páru. Pro precizní přípravu espressa.

Kávovary určené na espresso a pro občasné šlehání mléka

Jednobojlerové domácí kávovary s tryskou na páru. Přepínání priorit espresso/pára. Dobrý poměr cena/výkon.

Kávovary s bojlerem HX (výměník)

Pro maximálně komfortní použití páry a přípravu dokonalého cappuccina.

Kávovary vyšší třídy s profi parametry

Modely se dvěma okruhy, špičkové funkce a zpracování. Pro náročné baristy.

Luxusní pákové kávovary se 2 nezávislými bojlery

Špičkové modely se 2 nezávislými okruhy (2 bojlery nebo termobloky), profi výbava a funkce. Luxusní design a zpracování. Pro nejnáročnější baristy.

Pokud si s výběrem stále nejste jistí, přijďte si svůj espresso kávovar prohlédnout přímo k nám na prodejnu. Máme velké množství vystavených modelů. Pokud nemůžete dorazit osobně, zavolejte nebo nám napište email. S výběrem vám rádi poradíme!

Střípky ze života bunacafe
Vlastní showroom a pražírna kávy.
Vyvíjíme vlastní elektroniku PID regulace.
Nabízíme vlastní záruční a mimozáruční servis.
Máme bohaté know-how a rádi se podělíme.