Jak vybrat mlýnek na espresso
Tipy, rady, recenze

Jak vybrat mlýnek na espresso

Čerstvá zrnková káva, spolehlivý kávovar a kvalitní mlýnek na kávu – pro všechny milovníky espressa Svatá Trojice, která je klíčem k tomu nejlepšímu chuťovému zážitku. V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat espresso mlýnek, který splní všechna vaše očekávání. Zaměříme se na mlecí mechanismus, nastavování hrubosti mletí, ovládání, rychlost a další faktory, které hrají při jeho výběru důležitou roli.

Zatímco kvalitní káva a kávovar jsou dnes už více méně standardem, výběr vhodného espresso mlýnku stále mnoho lidí podceňuje. A to je velká škoda! Bez správně namleté kávy se totiž dokonalého výsledku nikdy nedočkáte.

Kolik stojí mlýnek na espresso

Hned na začátku je nutné říct, že kvalitní espresso mlýnek není levnou záležitostí. Způsobilé stroje se prodávají v řádech několika tisíců korun; s mlýnkem „za pár stovek“ si o správně připraveném espressu bohužel můžete nechat jenom zdát. Pokud současně pořizujete kávovar i mlýnek a máte předem stanovený rozpočet na celou sestavu, raději trochu slevte z požadavků na kávovar, než abyste dělali kompromis na straně mlýnku.

Obvykle se cena vyhovujícího elektrického mlýnku na espresso, který bez problému zvládne běžný domácí provoz a disponuje alespoň trochu pokročilejší výbavou, jako je displej a automatické dávkování, pohybuje mezi 10–15 tisíci korunami. Samozřejmě se dají sehnat i levnější modely, většinou se ale bude jednat o základní manuální mlýnky s minimální výbavou. U velkých profesionálních modelů začíná pořizovací cena zpravidla na 20 tisících korunách.

Kvalitní provedení a dokonalé mletí – typické vlastnosti mlýnků od ECM a Rocket Espresso.
Kvalitní provedení a dokonalé mletí – typické vlastnosti mlýnků od ECM a Rocket Espresso.

Proč je lepší samostatný mlýnek

Espresso kávovary s integrovaným mlýnkem nejsou na trhu žádnou výjimkou, přesto tuto variantu zákazníkům nedoporučujeme. Kvalitu kávy totiž významně ovlivňuje způsob jejího skladování – teplo, které kávovar produkuje, jí nedělá vůbec dobře. Kávová zrna se v zabudovaném mlýnku rychleji kazí, žluknou a olejnatí. Kromě špatného vlivu na chuť nápoje se jako častý vedlejší problém objevuje i přicpání mlecího ústrojí, které se navíc obtížně čistí. Chcete-li z kávy dostat opravdu maximum, určitě počítejte s pořízením dvou samostatných strojů.

Elektrický vs ruční mlýnek

Je vaší prioritou především stabilní výsledek, konzistentní mletí, rychlost a pohodlné ovládání? Pak by měla volba padnout na elektrický mlýnek. Ten můžete pořídit buď manuální, u něhož se dávkování kávy ovládá většinou stisknutím a podržením tlačítka, nebo automatický, který disponuje časovačem či přímo integrovanou digitální váhou. Příjemným bonusem je také displej, který ocení nároční baristé a všichni příznivci komfortního mletí.

Kromě elektrických modelů ale existují i velmi kvalitní ruční mlýnky, které si s mletím na espresso také poradí. Jejich předností bývá malá velikost a možnost vzít je s sebou na cesty. Mínusem pak nízká efektivita, vyšší časová náročnost a také nutnost zapojit vlastní síly. Pokud ale někdo nedá dopustit na klasické točení kličkou, tak určitě doporučujeme precizní ruční mlýnky Eureka Baby a Comandante, které patří k nejoblíbenějším ručním mlýnkům současnosti.

Dokonale sladěný design; kávovar ECM Puristika a mlýnek ECM C-Manuale 54 – obojí v barvě cream olive.
Dokonale sladěný design; kávovar ECM Puristika a mlýnek ECM C-Manuale 54 – obojí v barvě cream olive.

Mlecí ústrojí

Spolehlivý mlýnek na espresso musí něco vydržet. Základem je proto použití kvalitních a odolných materiálů s dlouhou životností – plastovým komponentům se raději vyhněte obloukem. A u mlecího ústrojí to platí dvojnásob.

Vybírejte pouze mlýnky s mlecími kameny. Ty s noži nejsou vhodné ani na espresso, ani na jiné metody přípravy kávy. Nože zrna nenamelou, ale pouze nasekají; káva bude nekonzistentní a plná různě velkých úlomků. Mlýnky s krájecími noži navíc neumožňují nastavovat hrubost mletí, což je u espressa zásadní. V neposlední řadě se také rychle zahřívají, a to kávě nesvědčí.

Ploché mlecí kameny z nerezové oceli. Vlevo Rancilio Rocky s průměrem 50 mm, vpravo ECM s průměrem 64 mm.
Ploché mlecí kameny z nerezové oceli. Vlevo Rancilio Rocky s průměrem 50 mm, vpravo ECM s průměrem 64 mm.

Tvar a materiál mlecích kamenů

Mlecí kameny mohou být buď kónické, nebo ploché.

Kónické kameny jsou prostorově úspornější, proto je nejčastěji najdete u ručních mlýnků. Jejich výhodou je menší zahřívání a nízká retence (množství kávy, které zůstane uvnitř mlecího ústrojí), ale na druhou stranu mají také menší produkci. Jejich uložení v mlýnku je navíc velmi komplikované, a proto je obtížné dosáhnout jejich optimálního vycentrování. I drobná nepřesnost se však okamžitě negativně propíše do kvality a homogenity mletí.

Z výše zmíněného důvodu proto jednoznačně upřednostňujeme ploché mlecí kameny, které nabízejí technologicky mnohem jednodušší řešení a současně i preciznější výsledek. Jsou také rychlejší a osvědčí se při větší spotřebě kávy. U plochých kamenů je nicméně důležité konstrukčně zajistit dostatečný odvod tepla, aby nedocházelo k přehřívání mlecího ústrojí a spálení kávy.

Pozornost doporučujeme věnovat také materiálu, ze kterého jsou kameny vyrobeny. U ručních mlýnků, kde se počítá s nižší spotřebou kávy, se můžete setkat s keramickými kameny, které jsou perfektně ostré, ale křehké. Na espresso jsou mnohem zajímavější mlecí kameny z kovu – nejčastěji se používá nerez (steel). Vynikají odolností, vysokou ostrostí, jednoduchou údržbou a při správném nastavení bezchybným výsledkem.

Moderní mlýnky od lepších značek, především pak profesionální modely určené do náročných provozů, bývají dokonce vybaveny mlecími kameny se speciální povrchovou úpravou (např. titan), která dokáže jejich životnost až mnohonásobně prodloužit.

Robustní kovové mlecí ústrojí mlýnku Eureka Mignon Specialita.
Robustní kovové mlecí ústrojí mlýnku Eureka Mignon Specialita.

Retence kávy v mlecím ústrojí

Retence staré kávy v mlecím ústrojí je bohužel běžný jev, který už dokázal zkazit nejedno espresso. Jedná se o zbytky namleté kávy, která zůstala uvnitř mlecího ústrojí. Mlýnku to nijak nevadí, ale pro baristy nastává problém ve chvíli, kdy uplyne delší interval mezi mletími.

Takovým typickým příkladem je noční pauza před první ranní kávou. Pokud si espresso nechcete připravit ze staré a vyčpělé kávy, která ležela celou noc uvnitř mlýnku, je obvykle potřeba nejprve trochu kávy odemlít a vyhodit. Mlecí ústrojí může totiž zadržovat až několik gramů kávy.

Retence se odvíjí zejména od konstrukčního řešení mlýnku a průměru mlecích kamenů: čím jsou kameny větší, tím více kávy v nich zůstává. Proto nemá smysl si do domácích podmínek pořizovat velké profi stroje.

Většina výrobců bohužel hodnoty retence nikde neuvádí – ale mezi jednotlivými modely přitom existují obrovské rozdíly! Před nákupem mlýnku proto doporučujeme množství zadržované kávy zjistit přímo u prodejce. U nás v tomto ohledu jednoznačně bodují všechny mlýnky na kávu z řady Eureka Mignon, které mají retenci kávy naprosto minimální.

Všechny mlýnky značky Eureka se pyšní vysokou kvalitou zpracování a velmi nízkou retencí zbytkové kávy v mlecím ústrojí. Vlevo mlýnek Eureka Mignon Single Dose s Blow Up násypníkem a speciálním náklonem komory.
Všechny mlýnky značky Eureka se pyšní vysokou kvalitou zpracování a velmi nízkou retencí zbytkové kávy v mlecím ústrojí. Vlevo mlýnek Eureka Mignon Single Dose s Blow Up násypníkem a speciálním náklonem komory.

V poslední době se můžete setkat také s nejrůznějšími systémy, které mají boj s retencí posunout ještě o krok dál. Velmi jednoduchým, ale efektivním řešením je například Blow Up násypník, se kterým zbytkovou kávu z mlýnku prostě vyfoukáte. O něco důmyslnější, ale také dražší možností jsou mlýnky se speciální konstrukcí mlecích cest a ideálním náklonem komory. Extrémně nízkou – téměř nulovou – retenci nabízejí například mlýnky Eureka Mignon Single Dose, které bychom doporučili především všem, kdo rádi často střídají různé druhy káv.

Regulace hrubosti mletí

Espresso vyžaduje velmi jemné a konzistentní mletí. Tomu by u mlýnku měla odpovídat i regulace hrubosti, která musí být opravdu přesná a precizní. Za nejlepší řešení proto považujeme tzv. bezkrokové – plynulé nastavování hrubosti mletí, které baristům poskytuje téměř neomezené možnosti ladění mlýnku. Pokud se hrubost nastavuje po krocích, pak by kroky měly být co možná nejmenší (mikrometrické).

Na espresso je potřeba jemně namletá káva s homogenní konzistencí a bez hrudek.
Na espresso je potřeba jemně namletá káva s homogenní konzistencí a bez hrudek.

Naším největším favoritem, a to jak ve způsobu nastavování hrubosti mletí, tak v celkovém provedení a funkčnosti, jsou mlýnky od italské značky Eureka. Všechny modely se pyšní patentovaným, velmi precizním systémem regulace hrubosti mletí pomocí spodního mlecího kamene. Díku němu zůstává nastavený stupeň hrubosti zachován i po čištění mlecího ústrojí, což vám ušetří spoustu času a práce.

Trochu samostatnou skupinu tvoří mlýnky univerzální. Ty jsou způsobilé nejen na espresso, ale dobrou službu odvedou i v případě alternativy, která vyžaduje hrubší mletí. Tyto modely umožňují většinou rychlejší přechody mezi jednotlivými stupni mletí, ladění ale nebývá tak jemné, což může někdo u espressa považovat za nevýhodu. Dokonalý univerzální mlýnek, který umele kávu na cokoliv, ale přitom disponuje bezkrokovou regulací, je třeba skvělý model Eureka Mignon Perfetto.

Nastavování hrubosti mletí u mlýnku Eureka Mignon Perfetto. Přechody mezi stupni mletí jsou rychlejší, ale ladění není tak jemné.
Nastavování hrubosti mletí u mlýnku Eureka Mignon Perfetto. Přechody mezi stupni mletí jsou rychlejší, ale ladění není tak jemné.

Asynchronní a komutátorový motor

O kvalitě espresso mlýnku hodně napoví i typ motoru. Vždy dejte přednost asynchronnímu motoru před komutátorovým.

Hlavním mínusem komutátorových motorů je rychlé opotřebení a krátká životnost, ale určitě nepotěší ani jejich vysoká hlučnost. Neobejdou se také bez převodového systému.

Asynchronní motory jsou robustnější, konstrukčně jednodušší, a tím pádem i dlouho vydrží. Díky vyšší hmotnosti dělají mlýnek dobře stabilní. Mlecí kameny jsou uloženy přímo na hřídeli motoru, takže nepotřebují převody.

Pokud prodejce typ motoru neuvádí, můžete ho odvodit podle celkové hmotnosti mlýnku. Váha mlýnků s asynchronním motorem se téměř vždy bude pohybovat nad 5 kg, zatímco mlýnky s komutátorovým motorem budou mít hmotnost zpravidla nižší. Pozor, ale ani toto vodítko nemusí být 100% spolehlivé, jelikož některé mlýnky mohou být kvůli lepší stabilitě opatřeny závažím.

Údržba a servis

Stejně jako kávovar, i mlýnek je potřeba jednou za čas vyčistit. Na to se hodí, když jsou všechny komponenty vyžadující pravidelnou údržbu snadno přístupné (zejména se jedná o uložení mlecích kamenů). Od věci určitě není, když budete při nákupu mlýnku myslet i na dostupnost náhradních dílů a servisu pro případ, že něco nebude fungovat tak, jak má.

Minimálně počítejte s tím, že se po nějaké době nevyhnete výměně mlecích kamenů (při standardním domácím provozu doporučujeme výměnu přibližně po 4 letech).

Pravidelná údržba a čištění mlecích cest je základem dokonalé chuti kávy.
Pravidelná údržba a čištění mlecích cest je základem dokonalé chuti kávy.

Další parametry, které se vyplatí sledovat

Mezi nezanedbatelné výhody určitě patří nízká hlučnost nebo antistatická úprava výdejníku kávy, která minimalizuje následky působení statické elektřiny během průchodu kávy skrz mlýnek a brání jejímu nežádoucímu hrudkovatění.

Pokud jde o komfort a pohodlí, tak se jednoznačně přimlouváme za digitální displej, který vám umožní velmi jednoduše ovládat nastavení mlýnku. Díky displeji budete moct například velmi přesně ladit časy pro automatické dávkování, a to po desetinách vteřiny.

Domácí mlýnek nebo velký profi stroj?

Před nákupem espresso mlýnku si určitě udělejte představu o tom, kolik šálků kávy budete denně připravovat. Čím vyšší bude její spotřeba, tím spíše se osvědčí mlýnky s většími mlecími kameny, objemnějším násypníkem na zrna a vyšším výkonem motoru.

Pro domácí použití bohatě stačí mlýnek s mlecími kameny o průměru 50–60 mm. Jak už bylo řečeno výše v článku, větší průměr kamenů může být kvůli retenci zbytkové kávy spíše kontraproduktivní. Do profesionálních provozů se naopak lépe hodí modely osazené kameny s průměrem 65 mm a více, které kávu namelou výrazně rychleji.

TOP profesionální mlýnek Eureka Atom Specialty 75 a domácí espresso mlýnek Eureka Mignon Specialita.
TOP profesionální mlýnek Eureka Atom Specialty 75 a domácí espresso mlýnek Eureka Mignon Specialita.

Rekapitulace

Myslíte-li to s přípravou kávy vážně, výběr kvalitního mlýnku rozhodně nepodceňujte. Na espresso se vám nejlépe osvědčí elektrický mlýnek s plochými mlecími kameny z kovu, asynchronním motorem a bezkrokovou regulací hrubosti mletí. Ze zkušenosti – naší i našich zákazníků – bychom určitě doporučili vybrat automatický mlýnek s displejem.

Upřednostňujte robustní a kovové zpracování před plastovými komponenty, které dlouho nevydrží. Kvůli nekvalitním materiálům proto například neprodáváme mlýnky Baratza. Nejenže jsou vybavené komutátorovým motorem a mají převody i uložení mlecího ústrojí z plastu (a tím pádem i kratší životnost), ale navíc u nich vyjde pořízení náhradních dílů poměrně draho.

Naprostou jedničkou na domácí přípravu espressa, která splňuje všechny kritéria a požadavky popsané v tomto článku, je mlýnek Eureka Mignon Specialita. Jedná se o nejoblíbenější domácí model z naší nabídky, který pro jeho skvělé výsledky používáme i v našem školícím centru. Je nejen rychlý a výkonný, ale přitom také krásně tichý. Může se pochlubit extrémně nízkou retencí, bezkrokovou regulací hrubosti mletí pomocí spodního mlecího kamene, dotykovým displejem a automatickým dávkováním. Prodáváme a testujeme ho již několik let a můžeme opravdu říct: Eureka Mignon Specialita prostě nemá chybu!

Eureka Mignon Specialita patří mezi nejlepší a nejoblíbenější domácí mlýnky na espresso.
Eureka Mignon Specialita patří mezi nejlepší a nejoblíbenější domácí mlýnky na espresso.

Značka Eureka je ve světě kávových technologií zkrátka TOP. Pro profesionální účely bychom proto rozhodně doporučili špičkové espresso mlýnky Eureka Atom nebo Eureka Helios.

Potřebujete s výběrem mlýnku poradit nebo máte další dotazy, na které jsme vám v tomto článku neodpověděli? Neváhejte nám zavolat nebo se zastavte na naší kamenné prodejně v Rudné u Prahy, kde si jednotlivé modely mlýnků můžete prohlédnout hezky naživo.

Střípky ze života bunacafe
Vlastní showroom a pražírna kávy.
Vyvíjíme vlastní elektroniku PID regulace.
Nabízíme vlastní záruční a mimozáruční servis.
Máme bohaté know-how a rádi se podělíme.