Vlastní pražírna
Vždy čerstvě upražená
Nejbližší pražení: 05. 12. 2024 v 10:00
Předpokládaná expedice: 05. 12. 2024
Kávu pro vás standardně pražíme každé pondělí a expedujeme následující úterý.
Ethiopia, Sidamo, RL60, 1000g
Velikost balení
-
následující pražení 05. 12. 2024 v 10:00
-
poslední kus skladem
Etiopská káva středně světlého stupně pražení má velmi příjemné lehké tělo. Je ideální pro milovníky espressa s ovocnými tóny, kde je acidita v harmonii s ovocnou sladkostí.
- Druh kávy: Coffea Arabica
- Stupeň pražení: 60 (střední světlé až střední)
- Doporučená příprava: espresso, moka, french press, filtr
Doporučená příprava espressa (single espresso):
- Vstup: 10 g mleté kávy
- Výstup: 30 ml (25 g)
- Čas: 38 vteřin
- Teplota: 90 °C
- Tlak: 8 barů (v případě možnosti regulace tlaku doporučujeme pozvolné zvyšování tlaku do 12. vteřiny)
- Chuťový profil: příjemná šťavnatá ovocná acidita s tóny borůvek
- region/oblast: Sidamo, Hawassa
- farma/farmář: společenství malých pěstitelů (spolupracujících rodin) v daném regionu
- odrůda: Heirloom Ethiopian Typica
- zpracování: Washed (promytá)
- nadmořská výška: 1400 - 2200 m
Stovky malých farmářských rodin se podílí na pěstování kávy v oblasti Hawassa. Káva je převážně pěstována ve stínu pod jinou vegetací, protože rodiny na svých pozemcích pěstují řadu dalších plodin.
Zpracovatelský závod zaměstnává 25 - 30 stálých pracovníků a v sezóně během sklizně až 400 dalších pracovníků. Farmáři třídí zralé třešně manuálně, pak je převezou ke zpracování. Třešně jsou zbaveny dužiny a roztříděny podle velikosti zrn. Proces fermentace probíhá kolem 50 hodin a následuje opět třídění ve vodních tunelech. Poté jsou zrna namočena v čerstvé vodě na dalších 12 až 24 hodin a sušena na vyvýšených afrických postelích. Během dne, kdy teploty šplhají na vysoké hodnoty, a také během chladných nocí jsou zrna zakryta. Fermentace rozvíjí v kávě čistou a příjemnou aciditu.
Máte dotaz k tomuto produktu?
Zavolejte Oldřichovi Nebo zavolejte Oldřichovi +420 311 236 236